Sunday, November 3, 2013

Perkara Semua Orang Mesti Tahu Tentang Rokok Tak Sah

1. Nampak Macam Sah? Jangan Ditipu 3 Jenama Rokok Tak Sah Paling Terkenal Di Malaysia!

Menurut Asia-11: Haram Tobacco Petunjuk 2012 kajian yang dijalankan oleh Oxford Economics, ketiga-tiga jenama utama di bawah penggunaan haram seperti Gudang Garam, John dan Canyon.


2. Malaysia Pengguna Rokok Tak Sah Ke-3 Tertinggi Di Antara 11 Negara Asia (ITIC & Oxford Economics 2013)


3. 34.5% Jumlah Rokok Yang Terjual Di Malaysia Adalah Tak Sah (ITIC 2013)Uploaded with ImageShack.us


4. Aktiviti Penjualan Rokok Tak Sah Di Malaysia Terbahagi Kepada Dua:

1. "Rokok tak sah" atau rokok tiruan menggunakan nama dan alamat pengilang atau pengimport yang palsu di negara ini.
wikipedia.org
2. "Rokok kontraband" adalah produk yang diimport untuk jualan komersil tetapi tidak dibayar cukai kepada negara.
wikipedia.org
5. Di Malaysia, 'Rokok Tak Sah' BUKAN Bermaksud Jenama Rokok Seperti Marlboro, DunhillUploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.us


6. Apa Yang Dimaksudkan Adalah Rokok Yang Dihasilkan Secara Murah Seperti Jenama John, Luffman, Gudang Garam, Canyon, Era, League Etc.
7. Jenama-jenama Ini Di Kilangkan Di Negara Luar Seperti Indonesia Dan Diseludupkan Ke MalaysiaKilang terbabit tidak memaparkan papan tanda dan hanya memaparkan nombor lot, tidak seperti dua kilang rokok berdekatan, yang menghasilkan rokok jenama Luffman dan Rock terutamanya untuk pasaran tempatan.


8. Rokok Seludup Kebanyakanya Dijual Oleh Pendatang Asing Dari Indonesia Dan Filipina

Komander PPM Wilayah 4 Sabah, ACP Abdul Manaf Othman, "Kesemua rokok ini juga dipercayai diseludup masuk dari negara jiran untuk pasaran di kawasan Lahad Datu."


9. Rokok Tak Sah Adalah Cara Paling Lumayan Untuk Mendanakan Jenayah Terancang Dan Aktiviti Pengganas. Permintaanya Tinggi, Untung Tinggi Dan Penaltinya Rendah


IPOH: Sekumpulan penjenayah yang menaiki kereta jenis Toyota Alphard dan Proton Perdana bertindak mengepung sebuah van yang membawa rokok sebelum melarikan van berkenaan bersama seorang pekerja dalam kejadian di Pekan Razaki, di sini kira-kira jam 11.30 pagi tadi.
hmetro.com.my

10. Rokok Tak Sah Dijual Pada Separuh Harga Rokok Asli Dengan Harga RM3.50 Sepaket. Ini Bermakna, Ia Lebih Mudah Dibeli Oleh Remaja Bawa Umur