Monday, January 7, 2013

10 Pasukan Ketenteraan yang Terhebat di dalam Dunia

Berikut disenaraikan 10 Pasukan Ketenteraan yang Terhebat di dalam Dunia :


10. Aztecs

Suku Aztec terkenal dengan kekejamanya dalam pertempuran. Mereka biasanya berpakaian seperti binatang iaitu helang atau harimau jaguar. Mereka menggunakan senjata yang sangat primitif seperti clubs dan busur dengan sangat efektif. Cuachicqueh adalah pasukan khusus Aztec yang bersumpah tidak akan berundur bila musuh datang. Mereka akhirnya dikalahkan oleh tentera Sepanyol dengan senjata moden yang jauh lebih baik.


9. Mongol Warriors

Mongol dikenal sebagai bangsa gasar dan liar. Mereka mendominasi daerah Eropah dan Asia dan terkenal sebagai pasukan berkuda yang dipimpin oleh salah satu Commander terkenal dunia, Genghis Khan. Mereka sangat berdisiplin dan mahir dalam menggunakan busur dan panah di belakang kuda. Mereka menggunakan busur composite yang boleh menembusi melalui baju besi dan juga cukup mahir dengan tombak dan pedang. Dengan keahlian perang psikologi dan menakutkan mereka membangun salah satu penakluk terbesar di dunia yang pernah ada.


8. Mamluk

Mamluk terdiri daripada sekelompok yang memeluk Islam dan mentaati para khalifah Islam dan para sultan Ayyubiyah zaman Abad Pertengahan. Setelah Mamluk telah memeluk Islam, banyak yang dilatih sebagai prajurit cavalery. Setiap Mamluk wajib patuh terhadap seni mempertahankan diri Tentera Arab (furusiyya), kod yang mencakup nilai-nilai seperti keberanian dan kemurahan hati, dan juga taktik cavalery, menunggang kuda, memanah dan perawatan luka. Seiring peredaran waktu, mereka menjadi suatu kasta yang kuat dan sering mengalahkan pasukan Salib. Lebih daripada sekali, mereka merebut kekuasaan dari tangan sultan mereka sendiri, misalnya, Kesultanan Mamluk 1,250-1,517 di Mesir.


7. Roman Legion

Tulang belakang tentara Romawi yang membangunkan kerajaan yang tak tertanding dalam hal ukuran dan kekuatan. Mereka adalah perajurit yang menggabingkan ahli pedang, tombak dan perisai. Terdiri dari para perajurit hebat yang mampu membuat senjata terbaik dan tajam. Disiplin, mahir menggunakan senjata, dan strategi membuat pasukan ditakuti di Eropah.


6. Apache

Apache seperti Ninja dari Amerika. Menjalankan operasi dengan cara menyelinap dari belakang musuh dan mengelar kerongkong musuh dengan hanya senjata primitif yang kebanyakan terbuat dari kayu dan tulang. Kemahiran lain mereka adalah memakai senjata pisau dan melempar kapak.


5. Samurai

Samurai adalah satria dari Jepun, tentara bersenjatakan baju besi dan sedia mati untuk Tuannya. Berbekal pedang paling tajam di dunia (katana) dan dengan mudah boleh memotong musuh dalam dua kali gerakan. Mereka juga mahir dari Yumi (busur) dan menjadi salah satu penembak terbaik dunia. Mereka adalah perajurit profesional dan berjuang keras untuk mendapatkan kehormatan. Kerana kebiasaan kekerasan dan kekejaman, golongan petani bangkit melawan mereka dan lahirlah Ninja.


4. Ninja

Ninja, ahli dalam stealth (pergerakan senyap) dan sabotaj. Awalnya, mereka adalah kumpulan petani yang dilatih untuk mengalahkan para samurai, tapi akhirnya menjadi pembunuh legendara. Dikenali dengan mahir menggunakan pedang katana, sumpit, Shuriken, dan Kusarigama sebagai senjata pilihan. Mereka dikenali sebagai perajurit bayangan yang beraksi di malam hari. Ninja terkenal sebagai seni bela diri yang menjalani latihan keras.


3. Vikings

Viking, penakluk dari Eropah. Perajurit yang paling ditakuti zaman dunia kuno. Mereka menakluk Eropah dengan serangan mereka. Terkenal ganas dalam pertempuran dan menggunakan senjata yang sesuai dengan ketinggian badan mereka. Viking mahir dalam menakluki kota. Bahkan dalam agama mereka, hanyalah perang dan mereka percaya bila mati dalam suatu peperangan, maka mereka akan hidup di tengah perang yang tak akan tamat. Mereka semua akan menjadi tentara yang sangat hebat, terbukti kehebatan mereka dalam menghancurkan sasaran mereka.


2. Spartans

Budaya Spartan ialah semua tentang perang dan pelatihan tentera seumur hidup. Mereka memiliki pepatah “kembali dengan perisai atau lebih dari itu” yang bererti jangan kembali kecuali mereka menang. Mereka adalah salah satu perajurit hebat di dunia dan menjadi terkenal karena pertahanan terakhir mereka pada pertempuran Thermopylae. Mereka hebat dalam seni perisai dan tombak yang kemudian ditiru oleh tentara lainnya.


1. Knights

Knights adalah pejuang yang mengenakan baju perisai di seluruh tubuh. Mereka adalah perajurit elite, dengan baju besi, senjata dan kuda untuk melaksanakan tugas yang diberikan oleh Raja. Mereka adalah tentara yang sangat effective yang telah berlatih selama hidup mereka.